S-a constituit PAID-ul

PAID - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor a fost constituit astazi, potrivit unor surse din piata. Din componenta acestuia vor face parte 13 companii, fata de 16 cate fusesera vehiculate initial.

Astfel, ASTRA Asigurari, CLAL si GROUPAMA vor detine participatia maxima acceptata de lege pentru nou infiintatul pool - 15%. In acelasi timp, UNIQA a decis sa isi reduca participatia pana la valoarea minima permisa.

Actionarii PAID
ASTRA Asigurari 15%
CLAL Romania 15%
GROUPAMA 15%
ABC Asigurari 5.5%
ARDAF 5.5%
CARPATICA Asigurari 5.5%
CERTASIG 5.5%
CITY Insurance 5.5%
CREDIT Europe Asigurari 5.5%
EUROINS 5.5%
GENERALI 5.5%
GRAWE 5.5%
UNIQA 5.5%

Celelalte 10 societati membre vor avea cate o cota de 5,5% din capitalul social al PAID, estimat la 4,55 mil. EUR.

Dintre companiile semnatare ale acordului de constituire nu fac parte FATA Asigurari, FORTE (n. red. - fosta IRASIG) si GARANTA, ale caror dosare nu au fost acceptate de catre CSA, conform informatiilor vehiculate pe surse. Cei trei asiguratori isi manifestasera intentia de a vinde asigurari obligatorii de locuinte.

Printre marile absente se numara companiile care reprezinta interesele grupului VIG in Romania - OMNIASIG, ASIROM si BCR Asigurari si liderul pietei non-life, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari.

PAID este constituit ca o societate comerciala de asigurare-reasigurare, prin asocierea in actionariat a companiilor autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte.


Mai jos puteti citi comunicatul de presa remis ulterior de societatea de avocatura VOICU&FILIPESCU:

S-a semnat Actul Constitutiv de infiintare a Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID)


Astazi s-a semnat Actul Constitutiv de infiintare a Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) la sediul societatii de avocatura VOICU & Filipescu.

PAID este societatea care va emite politele de asigurare obligatorie a locuintelor, sistem de polite ce exista si in alte state europene. La noi in tara, sistemul va fi operational incepand cu 1 ianuarie 2010. Aceste polite obligatorii sunt menite sa asigure locuintele din Romania impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, conform legii nr. 260/ 2008.

Societatile de asigurari care au semnat Actul Constitutiv de infiintare a PAID sunt: ASTRA Asigurari, GROUPAMA Asigurari, CLAL Romania Asigurari Reasigurari, UNIQA Asigurari, CITY Insurance, CERTASIG Societate de Asigurare Si Reasigurare, Asigurare Reasigurare ARDAF, GENERALI Asigurari, CARPATICA Asig, EUROINS Romania Asigurare Reasigurare, GRAWE Romania Asigurare, CREDIT EUROPE Asigurari-Reasigurari si ABC Asigurari-Reasigurari. Capitalul social al PAID este de 19. 341.819 lei (sau 4.545.455 EUR), iar participatiile actionarilor sunt dupa cum urmeaza: GROUPAMA, ASTRA si CLAL au cate 15% din actiuni, iar celelalte societati de asigurari membre ale PAID au cate 5,50% din actiuni.

Structura primului Consiliu de Administratie al PAID este urmatoarea:

  • Din partea actionarilor ce detin 15% din actiunile PAID - Radu MUSTATEA, ASTRA Asigurari; Denis ROUSSET, GROUPAMA Asigurari; Efraim NAIMER, CLAL Romania Asigurari Reasigurari;
  • Din partea celorlalti actionari ai PAID - Nicolae MUSAT, CITY Insurance si Adina BACIOIU, grup GENERALI Romania;
  • Din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) - Marinela NEMES si Mihai BUZEA.

Radu MUSTATEA, Presedinte al ASTRA Asigurari si reprezentantul Grupului de Initiativa privind constituirea PAID a spus: "Consiliul de administratie va face toate diligentele pentru inregistrarea si demararea operatiunilor necesare pentru a face PAID functionala cat mai repede. Societatile de asigurari - actionare ale PAID vor face toate eforturile pentru a informa populatia asupra sistemului de asigurare obligatorie a locuintelor si, in acest sens, ne vom uni eforturile cu autoritatile, pentru ca toata lumea sa poata intelege beneficiile de netagaduit ale acestui sistem. PAID ramane deschisa altor societati de asigurare care doresc sa devina membre, prin urmare, in viitor PAID va avea cu siguranta mai multi componenti."

"CSA a incurajat si sprijinit crearea PAID si va sprijini si monitoriza, desigur, activitatea acestei societati. Pe langa faptul ca, in acest fel, Romania se aliniaza practicilor europene existente in domeniu, in tara noastra este absolut necesara functionarea unei astfel de societati care sa poata compensa din pierderile materiale frecvente cauzate de cutremure, alunecari de teren sau inundatii", a declarat Marinela NEMES, Director General al Directiei Generale Juridice a CSA.

In perioada urmatoare, se vor finaliza demersurile pentru inregistrarea PAID si se va demara procesul de aliniere a cadrului legislative la necesitatile de functionare a PAID si informarea populatiei cu privire la obligatiile fiecarui proprietar de locuinta si cu privire la beneficiile acestui sistem.

RISCURI ACOPERITE DE ASIGURAREA FACULTATIVA

Riscurile acoperite de o polita de asigurare sunt acele fenomene sau actiuni cu urmari negative prin a caror producere se activeaza polita de...

Detalii

PRETUL ASIGURARII FACULTATIVE SI SUMA ASIGURATA

Procentual vorbind, primele practicate de companiile de profil din Romania variaza intre 0,1 - 0,4% din valoarea locuintei si a bunurilor, acolo...

Detalii

PASI DE PARCURS IN CAZ DE DAUNA

1. Informati in cel mai scurt timp posibil organele abilitate (Politie, Pompieri - daca este cazul) si apoi compania de asigurari (sau brokerul,...

Detalii

Campanii de informare

Octombrie luna asigurarii locuintelor

Octombrie luna asigurarii locuintelor Detalii

Locuiesti intr-o casa sigura?

Image Format Verifica acum

Cum reducem riscul de incendiu acasa?

Image Format Vezi acum

Campania Nationala “ASIGURA-TE”

Campania nationala ASIGURA-TE Detalii

Parteneri