Karina ROSU: Asigurarea obligatorie nu acopera cele mai frecvente riscuri pentru locuinte

Polita de asigurare obligatorie a locuintei nu acopera cele mai frecvente riscuri la care sunt expuse locuintele din mediul urban din Romania, potrivit Karinei ROSU, Director General, AON Romania.

“Cele mai frecvente riscuri sunt incendiile, inundatiile si furtul; riscuri pe care de cele mai multe ori asigurarea obligatorie a locuintei (AOL) nu le poate acoperi”, declara Karina ROSU. 

Potrivit oficialului citat, desi daunele provocate de aceste riscuri nu depasesc ca valoare pe cele provocate de un cutremur, “frecventa acestora este mult mai mare”. Astfel, recomandarea pentru clienti este ca, dupa ce intra in vigoare AOL, sa opteze pentru un pachet combinat - polita obligatorie si cea facultativa -, astfel beneficiind si de protectia bunurilor, de raspundere civila etc.

In ceea ce priveste suma de asigurare a locuintei, “cel mai corect ar fi sa fie stabilita in functie de valoarea de reconstructie a locuintei de nou. Totusi, de cele mai multe ori, aceasta este stabilita la valoarea de piata, adica cea cu care s-a cumparat locuinta, pentru ca oamenii de fapt vor sa-si protejeze investitia”, precizeaza Directorul AON.

De asemenea, nu se recomanda nici asigurarea locuintei la o valoare mult mai mare decat cea de piata (veti primi despagubirea aferenta valorii de reconstructie). Totodata, in cazul subasigurarii „companiile de profil ar putea aplica regula proportionalitatii pentru daunele partiale, adica o proportie intre valoarea reala de reconstructie a casei si valoarea asigurata, si in acest caz despagubirea se reduce proportional”, conchide Karina ROSU.

RISCURI ACOPERITE DE ASIGURAREA FACULTATIVA

Riscurile acoperite de o polita de asigurare sunt acele fenomene sau actiuni cu urmari negative prin a caror producere se activeaza polita de...

Detalii

PRETUL ASIGURARII FACULTATIVE SI SUMA ASIGURATA

Procentual vorbind, primele practicate de companiile de profil din Romania variaza intre 0,1 - 0,4% din valoarea locuintei si a bunurilor, acolo...

Detalii

PASI DE PARCURS IN CAZ DE DAUNA

1. Informati in cel mai scurt timp posibil organele abilitate (Politie, Pompieri - daca este cazul) si apoi compania de asigurari (sau brokerul,...

Detalii

Campanii de informare

Octombrie luna asigurarii locuintelor

Octombrie luna asigurarii locuintelor Detalii

Locuiesti intr-o casa sigura?

Image Format Verifica acum

Cum reducem riscul de incendiu acasa?

Image Format Vezi acum

Parteneri