Comisia Europeana anunta verificarea capacitatii asiguratorilor de a acoperi riscurile catastrofale

Comisia Europeana a anuntat ca va verifica activitatea companiilor de asigurari, in scopul testarii capacitatii acestora de a oferi un nivel corespunzator de acoperire prin asigurare impotriva catastrofelor naturale, in special in ceea ce priveste inundatiile.

Michel BARNIER, reprezentantul Comisiei Europene pentru piete interne si servicii, a anuntat ieri la Strasbourg ca CE va demara un amplu proces de examinare a schemelor de asigurare impotriva dezastrelor naturale. Aceasta actiune vine in semn de reactie la declaratiile lui Sean KELLY, reprezentantul irlandez in cadrul Parlamentului European, potrivit caruia piata de asigurari nu a fost capabila sa furnizeze acoperirea necesara a riscurilor de inundatii in unele state membre.

Aceste afirmatii au fost facute ca urmare a inundatiilor severe care au lovit la sfarsitul anului 2009 Irlanda si Marea Britanie, dar si a furtunii XYNTHIA care a afectat Franta la sfarsitul lui februarie.

In cadrul acestei analize, CE va consulta statele membre si expertii in asigurari, in scopul schimbului de exemple si de bune-practici in domeniul acoperirii riscurilor catastrofale, culminand cu organizarea unei conferinte internationale tematice in cursul anului viitor.

In Romania, peste 8,3 milioane de locuinte care vor fi incluse in Programul National de Asigurare la Catastrofa, creat ca urmare a faptului ca tara noastra este una dintre statele europene expuse in mod semnificativ la dezastre naturale.
Astfel, timp de mai bine de zece ani a fost pregatit un sistem de asigurare obligatorie a locuintelor, pe fondul volumului mic de pagube care ar fi acoperite prin asigurare in cazul unei calamitati, avand in vedere gradul mic de cuprindere in asigurare, de 25% din totalul fondului locativ.

Legea asigurarii obligatorii a locuintelor ar putea intra in vigoare la mijlocul acestui an, dupa ce termenul de aplicare a fost amanat deja de un numar de ori, politele urmand a fi vandute de PAID - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor, o societate de asigurari-reasigurari constituita prin asocierea in actionariat a celor 13 companii autorizate sa incheie aceste asigurari.
Conform prevederilor legii, asigurarea obligatorie va acoperi trei riscuri de baza specifice Romaniei: cutremur, inundatii si alunecari de teren, prima de asigurare propusa in actul normativ fiind de 10 EUR sau 20 EUR, in functie de tipul de constructie.

RISCURI ACOPERITE DE ASIGURAREA FACULTATIVA

Riscurile acoperite de o polita de asigurare sunt acele fenomene sau actiuni cu urmari negative prin a caror producere se activeaza polita de...

Detalii

PRETUL ASIGURARII FACULTATIVE SI SUMA ASIGURATA

Procentual vorbind, primele practicate de companiile de profil din Romania variaza intre 0,1 - 0,4% din valoarea locuintei si a bunurilor, acolo...

Detalii

PASI DE PARCURS IN CAZ DE DAUNA

1. Informati in cel mai scurt timp posibil organele abilitate (Politie, Pompieri - daca este cazul) si apoi compania de asigurari (sau brokerul,...

Detalii

Campanii de informare

Octombrie luna asigurarii locuintelor

Octombrie luna asigurarii locuintelor Detalii

Locuiesti intr-o casa sigura?

Image Format Verifica acum

Cum reducem riscul de incendiu acasa?

Image Format Vezi acum

Campania Nationala “ASIGURA-TE”

Campania nationala ASIGURA-TE Detalii

Parteneri