CSA: Asigurarea locuintei nu este o taxa, ci un instrument de protectie financiara minima

Companiile de asigurare au platit anul acesta despagubiri totale de peste 5 mil. EUR ca urmare a pagubelor provocate de inundatiile din vara, a anuntat ieri Angela TONCESCU, Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in cadrul ICAR Forum.
De asemenea, asiguratorii au constituit rezerve de 15,5 mil. EUR care urmeaza sa fie eliberate pe masura ce dosarele vor fi rezolvate. 
Despagubirile platite sunt aferente unui numar de circa 4.500 de dosare de dauna.

Asigurarea obligatorie a locuintelor a devenit operationala pe 15 iulie a.c., chiar dupa inundatiile catastrofale din aceasta vara.

"Desi controversata - dovada fiind faptul ca a durat aproape un deceniu sa ajungem in aceasta etapa - asigurarea obligatorie este singura solutie viabila, in cazul Romaniei, de a finanta potentialele daune la locuinte provocate de catastrofe naturale. Aceasta deoarece, in cazul tarii noastre, exista un dezechilibru intre riscurile mari la care suntem expusi si gradul mic de cuprindere in asigurarea facultativa a locuintelor, dezechilibru dublat de constrangeri bugetare mari", a precizat Angela TONCESCU.

"Este deci momentul sa se schimbe perceptia gresita ca problemele comunitatii pot fi rezolvate doar cu ajutor de la bugetul de stat - care este unul limitat, lucru tot mai evident in aceste zile - si fiecare dintre noi sa faca mai mult pentru a-si proteja propriile bunuri", a continuat Presedintele CSA.

Astfel, asigurarile reprezinta cea mai simpla si accesibila solutie de protectie, in special pentru populatia cu venituri mici si medii, care nu are suficienta putere financiara sa isi repare sau sa inlocuiasca bunurile afectate.

De aceea, oficialul CSA considera ca cel mai important mesaj care trebuie transmis acum populatiei este acela ca asigurarea locuintei nu este nicidecum o taxa, ci un instrument de protectie financiara minima in caz de dezastru.

Peste 150 de lideri si specialisti au participat ieri, 12 octombrie a.c., la cea de-a saptea editie a ICAR Forum, eveniment organizat la Palatul Parlamentului, in parteneriat, de catre Ministerul Administratiei si Internelor, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Prefectura Municipiului Bucuresti si Media XPRIMM. 

 

RISCURI ACOPERITE DE ASIGURAREA FACULTATIVA

Riscurile acoperite de o polita de asigurare sunt acele fenomene sau actiuni cu urmari negative prin a caror producere se activeaza polita de...

Detalii

PRETUL ASIGURARII FACULTATIVE SI SUMA ASIGURATA

Procentual vorbind, primele practicate de companiile de profil din Romania variaza intre 0,1 - 0,4% din valoarea locuintei si a bunurilor, acolo...

Detalii

PASI DE PARCURS IN CAZ DE DAUNA

1. Informati in cel mai scurt timp posibil organele abilitate (Politie, Pompieri - daca este cazul) si apoi compania de asigurari (sau brokerul,...

Detalii

Campanii de informare

Octombrie luna asigurarii locuintelor

Octombrie luna asigurarii locuintelor Detalii

Locuiesti intr-o casa sigura?

Image Format Verifica acum

Cum reducem riscul de incendiu acasa?

Image Format Vezi acum

Parteneri