Primaria din Cluj ii va amenda pe cei care nu au incheiat asigurarea obligatorie de locuinta

Clujenii care nu au incheiat o polita obligatorie de asigurare a locuintelor (PAD) sau nu poseda o asigurare facultativa, care sa acopere riscurile cuprinse in polita PAD, risca amenzi de pana la 500 de lei, anunta Ziarul de Cluj.

Potrivit publicatiei, Primaria din Cluj-Napoca a anuntat recent ca va demara actiunea de punere in aplicare a obligatiilor care revin institutiei conform legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor. "In acest context, cetatenii municipiului au obligatia de a contacta un asigurator autorizat si de a incheia un contract de asigurare obligatorie a locuintei impotriva dezastrelor naturale", a comunicat Primaria Cluj-Napoca.

Institutia are atributii de control in acest sens si va verifica intreaga baza de date primita de la PAID privind evidenta locuintelor din oras, respectiv persoanele care si-au asigurat pana in acest moment locuinta. In prima etapa, Primaria, prin compartimentul de specialitate, va transmite o scrisoare de instiintare. Pasul urmator presupune avertizarea in scris a persoanelor notificate, in a treia etapa urmand constatarea contraventiei si aplicarea amenzii aferente.

Primarul interimar al Clujului, Radu MOISIN, le cere clujenilor sa faca demersurile necesare incheierii unui contract de asigurare obligatorie a locuintei impotriva dezastrelor naturale, "pentru evitarea disconfortului produs de aceste masuri".

Legea arata ca persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale toate constructiile cu destinatie de locuinta din mediul rural si urban, aflate in proprietatea lor si inregistrate in evidentele organelor fiscale pentru suma de 20 mii EUR si respectiv 10 mii EUR, in functie de tipul constructiei.

Incepand cu luna august a anului precedent, autoritatile locale le pot aplica amenzi de pana la 500 lei celor care nu si-au incheiat polita obligatorie si nu poseda nici o polita facultativa care sa acopere cele trei riscuri prevazute in polita PAD.

Potrivit datelor oficiale, in Romania sunt 8,3 milioane de locuinte asigurabile, din care circa 10% au fost asigurate printr-o polita obligatorie. Un procent de 35% au fost cuprinse in asigurarea facultativa, ceea ce inseamna ca exista peste 4 milioane de locuinte care inca nu au fost asigurate si proprietarii acestora sunt pasibili de amenda.

RISCURI ACOPERITE DE ASIGURAREA FACULTATIVA

Riscurile acoperite de o polita de asigurare sunt acele fenomene sau actiuni cu urmari negative prin a caror producere se activeaza polita de...

Detalii

PRETUL ASIGURARII FACULTATIVE SI SUMA ASIGURATA

Procentual vorbind, primele practicate de companiile de profil din Romania variaza intre 0,1 - 0,4% din valoarea locuintei si a bunurilor, acolo...

Detalii

PASI DE PARCURS IN CAZ DE DAUNA

1. Informati in cel mai scurt timp posibil organele abilitate (Politie, Pompieri - daca este cazul) si apoi compania de asigurari (sau brokerul,...

Detalii

Campanii de informare

Octombrie luna asigurarii locuintelor

Octombrie luna asigurarii locuintelor Detalii

Locuiesti intr-o casa sigura?

Image Format Verifica acum

Cum reducem riscul de incendiu acasa?

Image Format Vezi acum

Parteneri