Locuiti intr-un bloc reabilitat termic? Riscul de incendiu ar putea fi mai mare!

Pagubele provocate de un incendiu in cazul blocurilor reabilitate termic pot fi considerabil mai mari din cauza materialului usor inflamabil folosit la izolarea peretilor exteriori ai caselor, ceea ce permite focului sa se extinda foarte usor. Aceasta este opinia mai multor experti in domeniu si vine ca urmare a expertizelor realizate in urma mai multor incendii care au mistuit cladiri rezidentiale sau blocuri de locuit.

Un exemplu in acest sens il reprezinta incendiul din urma cu 5 ani de la Rin Grand Hotel, cand focul s-a extins foarte repede si a acoperit cele 11 etaje ale cladirii, din cauza materialului termoizolant. Acesta nu a fost un caz unic, un incident similar avand loc de curand in Targu Mures, de aceasta data fiind vorba despre un bloc de locuit reabilitat termic.

"Conform standardelor europene, izolarile cu polistiren sunt permise la cladirile care nu depasesc 12 metri, adica undeva la patru etaje. Dar aceste directive nu sunt respectate si la noi, desi ar trebui", spune Ciprian ANA, Director al societatii de constructii START Tehnologic Consult, citat de IMOPEDIA.

In acelasi sens, potrivit lui Sorin MIERLEA, Presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPCPPS), "oamenii ar trebui sa fie in cunostinta de cauza in momentul in care sunt pusi in fata utilizarii unui astfel de material in reabilitarea cladirilor, deoarece achizitionarea unor materiale ieftine se dovedeste a fi, in final, mult mai costisitoare, iar asigurarea unei astfel de cladiri presupune anumite excluderi".

De aceeasi parere este si Radu HEPUT, arhitect specializat in astfel de lucrari, care ne-a precizat ca "in cazul unui incendiu, focul se extinde mult mai repede in momentul contactului cu polistirenul, astfel ca riscul este mai mare pentru blocurile reabilitate fata de cele care nu au fost acoperite cu un astfel de material". Totodata, recomandarea expertilor a fost ca, pentru reabilitarea blocurilor sa fie folosita vata bazaltica in loc de polistiren, tocmai din cauza riscurilor existente in situatia unui incendiu, insa costurile sunt mult mai mari si varianta preferata ramane cea clasica.

Ce spun asiguratorii?


Ne costa oare mai mult asigurarea unui apartament situat intr-un bloc reabilitat fata de unul care nu a fost supus lucrarilor de izolare cu polistiren expandat?

"Compania noastra nu aplica un tarif diferentiat si/sau o majorare a primei in cazul locuintelor situate in blocurile reabilitate. De asemenea, nu practicam clauze de penalizare in cazul despagubirilor pentru astfel de situatii. In cele mai multe cazuri, incendiile pornesc din interiorul locuintelor si, pana sa ajunga la exterior, se intervine pentru prevenirea extinderii incendiului", ne-a precizat Gabriel ORSA, Director Vanzari la UNIQA Asigurari.

De asemenea, "factorii care influenteaza prima de asigurare in cazul locuintelor sunt anul constructiei si rezistenta seismica a acestuia", afirma Viorel VASILE, Managing Partner, SAFETY Broker. Astfel, "faptul ca este reabilitata nu implica un factor de majorare a cotatiei din considerentele expuse mai sus".

Cat ne costa o asigurare de locuinta care sa includa riscul de incendiu?

Incendiul este unul dintre cele mai frecvente riscuri care ameninta locuintele romanilor. In fiecare zi, in Romania, focul afecteaza, in medie, 15-16 locuinte, iar pagubele produse de acest risc gospodariilor populatiei se ridica la valori de cel putin cateva zeci de milioane de euro, anual. Doar in 2010, au fost afectate 8.800 de locuinte in Romania.

Riscul de incendiu este inclus in riscurile de baza a politelor de asigurare facultativa a locuintei, asigurare care ne costa, in medie, 70 EUR pe an, pentru o locuinta din mediul urban, construita dupa 1977 si la o valoarea asigurata de circa 60.000 de euro.

Potrivit celor mai recente informatii, avem peste 4 milioane de locuinte asigurate in Romania, ceea ce reprezinta sub 50% din numarul total al caselor asigurabile la nivel national.

RISCURI ACOPERITE DE ASIGURAREA FACULTATIVA

Riscurile acoperite de o polita de asigurare sunt acele fenomene sau actiuni cu urmari negative prin a caror producere se activeaza polita de...

Detalii

PRETUL ASIGURARII FACULTATIVE SI SUMA ASIGURATA

Procentual vorbind, primele practicate de companiile de profil din Romania variaza intre 0,1 - 0,4% din valoarea locuintei si a bunurilor, acolo...

Detalii

PASI DE PARCURS IN CAZ DE DAUNA

1. Informati in cel mai scurt timp posibil organele abilitate (Politie, Pompieri - daca este cazul) si apoi compania de asigurari (sau brokerul,...

Detalii

Campanii de informare

Octombrie luna asigurarii locuintelor

Octombrie luna asigurarii locuintelor Detalii

Locuiesti intr-o casa sigura?

Image Format Verifica acum

Cum reducem riscul de incendiu acasa?

Image Format Vezi acum

Parteneri