Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte 2016

 

Locuintele din Romania, supuse riscurilor

In Romania exista 8,5 milioane de locuinte, potrivit datelor recensamantului populatiei si locuintelor, iar in fiecare zi acestea sunt expuse, inevitabil, diverselor riscuri care le-ar putea provoca pagube insemnate.

De exemplu, conform datelor Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta – IGSU, in 2015 incendiile au reprezentat 7% din totalul urgentelor inregistrate la nivel national, fiind inregistrate, in medie, 67 de astfel de evenimente pe zi. In total au avut loc anul trecut, la nivel national, 26.247 de incendii, mai multe fata de anul anterior, dintre care 24% (6.323) s-au manifestat la locuinte. Prin comparatie, in 2014 au fost raportate 20.114 de incendii, dintre care 28% (5.599) au afectat casele romanilor.

Toamna tarzie si iarna reprezinta perioadele cele mai predispuse aparitiei incidentelor de acest gen: cele mai multe incendii din 2015 s-au produs in lunile ianuarie (772), decembrie (764), februarie (647) si noiembrie (625).

Inundatiile reprezinta un alt risc la care sunt expuse casele romanilor. Pe parcursul anului 2015, la nivel national, fortele specializate de interventie din cadrul unitatilor subordonate IGSU au fost angrenate in 939 de misiuni pentru inlaturarea efectelor meteorologice periculoase (inundatii), in scadere fata de 2014. In urma acestora, au fost afectate 3.250 de locuinte de pe teritoriul Romaniei. Prin comparatie, in 2014, fortele IGSU au fost implicate in 3.766 misiuni pentru inlaturarea efectelor meteorologice periculoase (inundatii), in urma carora 9.273 de locuinte au fost avariate.

Cutremurele – risc major pentru Romania

Dincolo de amenintari precum cele prezentate anterior, tara noastra mai este expusa unui risc important, ale carui consecinte ar putea fi devastatoare: Romania este, conform statisticilor, a treia cea mai expusa tara din Europa la riscul seismic, dupa Cipru si Grecia. Zonele urbane ar fi cele mai afectate in cazul unui astfel de dezastru natural. De altfel, se estimeaza ca in cazul producerii unui seism similar celui din 4 martie 1977, valoarea pagubelor estimate la nivelul zonelor afectate din Romania ar totaliza 6,6 miliarde euro, din care doar 1,5 miliarde euro daune asigurate.

Mai mult decat atat, in cazul unui seism de amploare, 75% din populatia tarii locuieste in zone ce ar putea fi afectate, se arata in proiectul Strategiei de consolidare si dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) 2016-2025, publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Astfel, "riscul de producere a unui cutremur major se mentine [in Romania], iar in zonele care pot fi afectate de acesta locuieste 75% din populatia Romaniei si exista importante elemente de infrastructura critica", se noteaza in strategie.

In document se precizeaza faptul ca tara noastra "are o seismicitate ridicata, cu originea in zona Vrancea, in zonele subcarpatice si mai putin in partile de nord-vest si vest ale tarii. Edificatoare in acest sens sunt cutremurele majore care au avut loc in Romania si urmarile lor. Amintim cutremurul din 4 martie 1977, care a provocat 1.570 de morti, peste 11.300 raniti, 35.000 familii sinistrate si 32.900 locuinte prabusite sau grav avariate."

Conform datelor disponibile pe site-ul INFP - Institutul National pentru Fizica Pamantului, in anul 2015 au fost inregistrate pe teritoriul Romaniei 275 de cutremure de magnitudini mici si medii. Dintre acestea, 90,5% au fost raportate in Zona seismica Vrancea.

"Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte" pune in premiera accent pe sfaturi de comportament in caz de cutremur

Desi riscul seismic nu este un element nou pentru tara noastra, evenimente precum cutremurul devastator din august din Italia, care a lasat in urma sute de victime si locuinte distruse, trag un semnal de alarma asupra impactului pe care le-ar putea avea astfel de evenimente in Romania. In acest context, cea de-a IV-a Editie a Campaniei Nationale "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte!" pune in premiera accent pe sfaturi de comportament in caz de cutremur.

Conceptul "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte" a fost lansat in 2013 de APPA – Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor ca demers national avand ca obiectiv cresterea gradului de constientizare cu privire la avantajele incheierii unei polite de asigurare a locuintei.

Proiectul, desfasurat pentru al patrulea an la rand, are ca obiective cresterea gradului de constientizare a romanilor cu privire la pericolele la care le este expusa locuinta, precum si informarea acestora cu privire la formele de protectie financiara pe care le ofera incheierea unei asigurari obligatorii sau facultative de locuinta. In acest an, insa, demersul merge mai departe, oferind, pe langa elemente de baza privind protectia financiara, si informatii esentiale de protectie personala. Astfel, in premiera, campania aduce in prim plan o serie de recomandari si sfaturi de comportament in cazul unui cutremur.

„Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte” include trei elemente distincte:

  • O ampla campanie nationala de informare si educare a populatiei cu privire la comportamentul in caz de cutremur si asigurarea locuintelor avand la baza distributia de materiale informative: 500.000 de brosuri informative vor fi distribuite la nivel national, in principalele centre comerciale si intersectii din Bucuresti si din marile orase ale tarii.
  • Un eveniment dedicat riscurilor catastrofale si asigurarilor de locuinta: ICAR - The International CAtastrophic Risks Forum, ajuns la a XIII-a editie
  • O ampla campanie online care vizeaza diseminarea mesajelor prin mijloacele specifice social media.

Organizat in parteneriat de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si PAID Romania, demersul „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte” se bucura si in acest an de sprijinul unor importante companii de asigurari din Romania: GROUPAMA Asigurari , GOTHAER Asigurari Reasigurari, EUROINS Romania, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, GENERALI Romania , OMNIASIG VIG, GRAWE Romania, inspectii-imobiliare.ro, GARANTA si OTTO Broker.

De asemenea, mesajele campaniei sunt transmise catre publicul larg cu sprijinul Partenerilor Media RFI Romania, Revista BIZ, Ziua Veche, Wall-street.ro si 9am.ro.

Va invitam sa urmariti Campania pe pagina de Facebook, dar si pe pagina de Pinterest.

 

JOC: Casa Morocanoasa are nevoie de ajutor!

In aceasta toamna, Casa Morocanoasa are nevoie de putin ajutor din partea voastra! In cadrul campaniei "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte" va invitam la un joc online: ajutati-o pe Casa Morocanoasa sa se fereasca de pericole!

Din pacate, o casa este supusa diverselor riscuri, de la incendii si spargeri de locuinta pana la inundatii si cutremure. Jocul online atrage atentia asupra acestor pericole si reaminteste ca exista posibilitatea ca, la un moment dat, o casa sa nu mai poata fi tinuta in siguranta. Indiferent de scorul obtinut la final, va invitam sa accesati asigurarealocuintelor.ro sau sa cititi brosura campaniei  ca sa aflati mai multe despre cum sa va protejati locuinta cu o asigurare.

Click aici pentru a juca!

 Cum se joaca?

  1. Apasati pe butonul de Startde sub imagine ca sa incepeti jocul! (sau pe tasta ENTER)
  2. Trebuie sa o feriti pe Casa Morocanoasa de pericolelecare cad!
  3. Click pe sagetile stanga/ dreapta de sub imaginesau pe sagetile stanga/ dreapta de pe tastatura ca sa va miscati.

 

 

CONCURS: Ce rol ai in EIA - Echipa de Interventie Asigura-te la cutremur?

In cadrul "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte" esti invitat la un concurs-sondaj: raspunde la intrebari ca sa afli ce rol ai avea in EIA - Echipa de Interventie Asigura-te la cutremur!

Astfel, pornind de la necesitatea cresterii gradului de constientizare a romanilor cu privire la protectia financiara a locuintei, dar si cu privire la cateva masuri preventive pe care ar putea sa le ia in cazul unui seism, concursul "Ce rol ai in EIA - Echipa de Interventie Asigura-te la cutremur?'' te invita sa raspunzi la un set de intrebari care atrag atentia asupra catorva actiuni de prevenire si reducere a riscurilor.

La final, afli ce "rol" ai in EIA - Echipa de Interventie Asigura-Te la cutremur. Daca alegi sa dai SHARE rezultatului pe pagina personala de Facebook (post cu vizibilitate Publica), intri in concurs si poti castiga un kit de supravietuire in caz de cutremur.

Click aici pentru a participa!

Click aici pentru a citi regulamentul concursului!

 

Ce faci in caz de cutremur?

Daca esti surprins de un cutremur:

...in interiorul unei cladiri:
  1. Incearca sa ramai calm!
  2. Ramai in interiorul casei! Nu folosi lifturile! Nu folosi scarile in timpul cutremurului!
  3. Evita sa stai in apropierea rafturilor, mobilierului inalt sau corpurilor suspendate!
  4. Stai departe de ferestre, usi glisante din sticla si oglinzi!
  5. Nu sta niciodata sub balcon! Nu iesi pe balcon sau pe terasa!
  6. Daca te afli in bucatarie, opreste gazul si indeparteaza-te de aragaz!
  7. Stai sub un corp de mobilier solid, tocul unei usi sau sub o grinda.
  8. In lipsa unui loc sigur, acopera-ti capul si stai ghemuit intr-un colt interior al incaperii.
  9. Cand parasesti locuinta, ia cu tine actele de identitate, un mijloc de iluminat cu baterii, medicamente, bani, haine de schimb etc.

Daca esti surprins de un cutremur:

... in afara unei cladiri:
  1. Indeparteaza-te de cladiri, stalpi de iluminat si cabluri de utilitati!
  2. Nu fugi pe strada!
  3. Deplaseaza-te incet catre un loc deschis!
  4. Ramai in spatiul deschis pana cand se opreste cutremurul.
  5. Dupa incheierea seismului, deplaseaza-te cu grija. Fii pregatit pentru eventualele replici. Indeparteaza-te de cladirile afectate, cablurile electrice, panourile publicitare, liniile de tramvai. 

Daca esti surprins de un cutremur:

... intr-un vehicul in miscare
  1. Nu parasi vehiculul pe timpul miscarii seismice!
  2. Incetineste si apoi opreste cat mai repede cu putina, intr-un loc cat mai sigur.
  3. Nu opri masina langa cladiri, copaci si cabluri de utilitati!
  4. Evita podurile si tunelurile!
  5. Odata ce cutremurul s-a terminat, circula cu foarte mare atentie! Structuri precum podurile si tunelurile pot sa fi suferit daune.

 

RISCURI ACOPERITE DE ASIGURAREA FACULTATIVA

Riscurile acoperite de o polita de asigurare sunt acele fenomene sau actiuni cu urmari negative prin a caror producere se activeaza polita de...

Detalii

PRETUL ASIGURARII FACULTATIVE SI SUMA ASIGURATA

Procentual vorbind, primele practicate de companiile de profil din Romania variaza intre 0,1 - 0,4% din valoarea locuintei si a bunurilor, acolo...

Detalii

PASI DE PARCURS IN CAZ DE DAUNA

1. Informati in cel mai scurt timp posibil organele abilitate (Politie, Pompieri - daca este cazul) si apoi compania de asigurari (sau brokerul,...

Detalii

Campanii de informare

Octombrie luna asigurarii locuintelor

Octombrie luna asigurarii locuintelor Detalii

Locuiesti intr-o casa sigura?

Image Format Verifica acum

Cum reducem riscul de incendiu acasa?

Image Format Vezi acum