Cum reducem riscul de incendiu acasa?

Paza buna trece primejdia rea: redu riscul de incendiu acasa
Incendiile se mentin in numar alarmant la noi in tara, in ciuda eforturilor autoritatilor de a responsabiliza populatia. Statisticile arata ca peste 70% dintre incendii se produc in locuintele private, de cele mai multe ori fiind rezultatul neglijentei, neatentiei sau lipsei de informatie. Potrivit acelorasi statistici, mai putin de 6% dintre incendii sunt cauzate cu intentii criminale, iar cele mai frecvente cauze sunt focul deschis, instalatiile electrice improvizate sau cu defectiuni, fumatul in locuri neadecvate, cosurile de fum defecte/necuratate sau jocul copiilor nesupravegheati.


Reguli simple de urmat pentru a-ti feri caminul de flacari:


•    Verificarea periodica a sistemului electric

Chiar si la achizitia unei locuinte nou-construite este bine sa vina un specialist pentru a verifica sistemul electric desi cei mai multi clienti se preocupa numai de materialele folosite la constructia blocului, nu si de calitatea cablurilor, a prizelor sau a panourilor electrice. In cazul blocurilor vechi, sistemele pot fi vechi de zeci de ani, iar numai cu ajutorul unui specialist poate fi estimat gradul de siguranta sau nivelul costurilor de reparatii, daca este necesar.
Daca electricianul recomanda schimbarea sistemului electric, investeste in materiale de calitate, in prize cu capac, in prelungitoare cu posibilitate de intrerupere (pentru a proteja electrocasnicele), alege ascunderea cablurilor prin pereti sau prin tuburi, desi costurile pot fi usor mai ridicate. Cablurile prelungite, imprastiate prin casa, pot parea o solutie la indemana, dar astfel se deterioreaza mai usor, iar reparatiile necesare dupa un incendiu sigur vor fi mai costisitoare. Nu in ultimul rand: chiar si dupa o reparatie capitala, sistemul electric trebuie verificat o data la cateva luni.

•    Atentie sporita la tigari, brichete, chibrituri si lumanari

Čšigarile nestinse corespunzator au provocat numeroase pagube, asa ca fumatorii trebuie sa isi dubleze atentia. Scrumierele din lemn sau plastic sunt cele mai periculoase, astfel ca este bine sa fie inlocuite cu unele din sticla sau metal. Brichetele sau chibriturile nu trebuie sa fie la indemana copiilor, dar nici in bataia soarelui. De asemenea, lumanarile nu trebuie asezate langa obiecte de lemn, langa material textil sau hartie, trebuie supravegheate continuu si stinse pe perioada somnului sau la parasirea camerei.

•    Aragazul, semineul si gratarul din curte nu trebuie lasate in functiune nesupravegheate

Investeste intr-o plita si un cuptor de calitate, pentru a beneficia de dispozitivele de siguranta care inchid in mod automat alimentarea cu gaz in cazul in care flacara se stinge accidental sau daca se opreste alimentarea din retea. In caz contrar, supravegheaza continuu flacara, in special cand pe plita sunt recipiente cu lichide care fierb. De asemenea, nu depozita prosoapele sau manusile de bucatarie in apropierea plitei.
Nu improviza, cheama un specialist pentru a le monta, dar si pentru o verificare anuala. De asemenea, pe perioada concediului, nu uita sa scoti din priza electrocasnicele electrice si opreste alimentarea cu gaz.

•    Stingatorul de incendiu nu trebuie sa lipseasca dintr-o locuinta

Extinctoarele portabile au devenit extrem de accesibile din punct de vedere financiar, oferta incepand de la 30 lei pentru cele mai modeste modele. Exista si stingatoare mici, cu greutate redusa, pot fi achizitionate atat online, cat si din marile magazine, astfel ca nu ai nicio scuza daca nu ai deja unul acasa. Este important sa citesti instructiunile si sa inveti sa il manevrezi inainte sa ai nevoie de el. Mai mult, acesta trebuie pozitionat intr-un loc usor accesibil in cazul unui incendiu.
Sursa: IMOPEDIA

RISCURI ACOPERITE DE ASIGURAREA FACULTATIVA

Riscurile acoperite de o polita de asigurare sunt acele fenomene sau actiuni cu urmari negative prin a caror producere se activeaza polita de...

Detalii

PRETUL ASIGURARII FACULTATIVE SI SUMA ASIGURATA

Procentual vorbind, primele practicate de companiile de profil din Romania variaza intre 0,1 - 0,4% din valoarea locuintei si a bunurilor, acolo...

Detalii

PASI DE PARCURS IN CAZ DE DAUNA

1. Informati in cel mai scurt timp posibil organele abilitate (Politie, Pompieri - daca este cazul) si apoi compania de asigurari (sau brokerul,...

Detalii

Campanii de informare

Octombrie luna asigurarii locuintelor

Octombrie luna asigurarii locuintelor Detalii

Locuiesti intr-o casa sigura?

Image Format Verifica acum

Cum reducem riscul de incendiu acasa?

Image Format Vezi acum

Parteneri